Kőszegi Lajos

KICSI FÖLD
 (A képre kattintva a magyar változat, még az alábbi címre kattintva, az eredeti érhető el.)

the miniature earth


 Ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi  népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…

Ha még sosem élted át a háború veszélyét, a fogságba vetettség magányát, a kínzás gyötrelmét, vagy az éhezés szenvedését..., akkor megelőztél 700 millió embert a világon..

Ha részt vehetsz egy egyházi összejövetelen a zaklatás, letartóztatás, kínzás vagy halálfélelem nélkül…, akkor áldottabb helyzetben vagy, mint 3 milliárd ember ezen a világon.

 Ha van ennivalód a hűtőben, ruha a testeden, tető a fejed fölött, és egy hely, ahol nyugvóra hajthatod a fejed…, akkor gazdagabb vagy, mint a világ népességének 75 százaléka.

 Ha van pénzed a bankban, a tárcádban, és aprópénzed valahol egy edénykében…, akkor a világ gazdagjainak felső 8 százalékába tartozol.

 Ha élnek még és házasok a szüleid…, akkor nagyon ritka példány vagy, még az Egyesült Államokban és Kanadában is.

 Ha el tudod olvasni ezt az üzenetet, amit épp megkaptál, akkor kétszeresen áldott helyzetben vagy. Mert valaki gondolt Rád, és még áldottabb helyzetben vagy, mint 2 milliárd ember ezen a bolygón, akik egyáltalán nem tudnak olvasni.

A Föld 555 millió felnőtt analfabétáinak földrajzi eloszlását tekintve azoknak csak 1%-a él a fejlett országokban, míg a fejlődőkben 80%-a (közülük több mint a fele, 33%-a Indiában és 16%-a Kínában, a fejletlen országokban pedig további 20%-a.

 A közmondás azt tartja:

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát!

Dolgozz úgy, mintha nem lenne szükséged a pénzre!

Szeres úgy, mintha sosem bántottak volna meg!

Táncolj úgy, mintha senki sem figyelne!

Énekelj úgy, mintha senki sem fülelne!

Élj úgy, mintha a Mennyország a Földön lenne!

 Küldd el ezt az üzenetet mindenkinek, akit barátnak tartasz!

Add tovább és vidámítsd fel a napját!

Semmi sem történik, ha úgy döntesz, hogy nem adod tovább.

 Az egyedüli dolog, ami megtörténhet, ha TOVÁBBADOD.

 Valaki mosolyog…”koszegis@gmail.com